Owoce liofilizowane a suszone

zdrowie, owoce suszone

Suszone owoce to z wielu powodów bardzo dobre rozwiązanie. Przede wszystkim owoce suszone można jeść nawet zimą. Ponadto, nie zawierają one tłuszczów ani sodu - z tego powodu są cennym składnikiem diety redukcyjnej. Obecnie, najpopularniejsze metody suszenia to: suszenie tradycyjne oraz liofilizacja. Jakie są między nimi różnice? Odpowiedź znajduje się poniżej.

Owoce liofilizowane a suszone

Owoce liofilizowane - co to?

Zanim przejdziemy do porównywania, liofilizacji owoców oraz tradycyjnego ich suszenia, należy krótko opisać, czym właściwie jest liofilizacja jako sposób utrwalania żywności. Wbrew pozorom, istota procesu liofilizacji nie jest zbyt skomplikowana. Suszenie liofilizacyjne to nic innego jak suszenie za pomocą bardzo niskiej temperatury, tzn. poprzez zamrażanie żywności (np. owoców). Proces liofilizacji opiera się na więc zamrożeniu (tradycyjnym, sublimacyjnym oraz wtórnym) żywności - czynność ta stanowi najważniejszy etap procesu liofilizacji i jest przeprowadzana za pomocą specjalnego urządzenia chłodzącego.

Owoce poddane liofilizacji mogą być przechowywane poza lodówką czy zamrażalnikiem - wystarczą do tego szczelne opakowania, a odpowiednio przygotowane produkty są zdatne do spożycia nawet przez kilkadziesiąt lat.

Czym jest suszenie owoców?

Suszenie metodą tradycyjną to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. W celu wykonania suszenia tradycyjnego, żywność (np. owoce) poddana zostaje wysokiej temperaturze - dzięki parowaniu możliwe jest usunięcie znajdującej się w niej wody. Obecnie, do suszenia tradycyjnego można wykorzystać zarówno specjalistyczną aparaturę, jak i np. domową suszarkę elektryczną.

Liofilizacja czy suszenie owoców - co wybrać?

Obecnie suszenie jest najpopularniejszym sposobem konserwowania żywności, w tym m.in. owoców. Dlaczego jest to tak chętnie wykorzystywana metoda działania? Wyjaśnienie jest proste: proces suszenia owoców skutkuje usunięciem nawet ok. 80% znajdującej się w nich wody, a suszone owoce są zdatne do spożycia przez kilka lat. Jednocześnie, proces ten jest znacznie tańszy oraz mniej czasochłonny niż w przypadku bardziej skomplikowanej alternatywy, jaką jest liofilizacja żywności. Oczywiście, owoce w wyniku suszenia nie tracą swoich dotychczasowych wartości odżywczych.

Choć obecnie to suszenie owoców jest bardziej rozpowszechnionym sposobem konserwowania żywności, nie oznacza to, że liofilizacja nie przynosi żadnych korzyści. Wręcz przeciwnie - liofilizacja owoców pozwala m.in. na:

  • zachowanie pierwotnego kształtu oraz smaku produktów,
  • usunięcie ponad 90% wody znajdującej się w żywności,
  • zachowanie niezbędnych wartości odżywczych oraz witamin w produktach.

Co ważne, proces ten umożliwia usunięcie najczęściej spotykanych zanieczyszczeń mikrobiologicznych (takich jak np. bakterie). A zatem, odpowiedź na pytanie: „czy owoce liofilizowane są zdrowe?” jest twierdząca.

To właśnie powyższe zalety związane z przeprowadzeniem procesu liofilizacji żywności sprawiają, że ta metoda działania, która dawniej stała niejako „w cieniu” powszechnie stosowanego rozwiązania, tj. suszenia, zyskuje w ostatnich latach na popularności. Z drugiej strony, należy pamiętać, że choć liofilizacja cechuje się wyższą skutecznością w takich aspektach, jak np. trwałość produktów czy ilość wody, jaka zostaje usuwana, nie oznacza to, że wykorzystanie jej nie wiąże się z żadnymi wadami. Słabością liofilizacji jest m.in. konieczność posiadania drogiej aparatury (kosztuje ona od kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy złotych) oraz nieskażonego źródła wody (w przypadku niespełnienia tych wymogów poprawna liofilizacja nie jest możliwa).

Liofilizacja czy suszenie?

Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który ze sposobów utrwalania żywności jest lepszy: liofilizacja czy suszenie? Zarówno jedna, jak i druga metoda cechuje się wysoką skutecznością i może być wykorzystywana podczas konserwacji takich produktów, jak na przykład owoce. Dlatego Freeyu, oferuje produkty zawierającą zarówno suszone, jak i liofilizowane owoce. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!